Diumenge, 26 maig 2024
  • Diumenge, 26 maig 2024
La Bustia presentacio model economia circular abocador Can Mata Masquefa

Masquefa vol aturar l’ampliació de l’abocador de Can Mata i presenta una alternativa

Per 3 de juliol de 2022 a les 7:00 0 947 Visites

L’Ajuntament aposta per un model d’economia circular que permeti reduir l’actual deposició de residus, es reutilitzin i es converteixin en energia

L’Ajuntament de Masquefa té l’objectiu d’aturar l’ampliació de l’abocador de Can Mata “en positiu i que sigui un nexe d’unió entre els municipis a favor del territori”, explica l’alcalde Xavier Boquete. Ho fa presentant un estudi d’alternatives a l’actual model de deposició de residus. La petició la va fer a Vilaseca Consultors, l’empresa adjudicatària del contracte.

Boquete destaca que es tracta “d’un estudi molt seriós i ambiciós amb el que volem donar una resposta a l’ampliació que ara es planteja de l’abocador de Can Mata prop d’unes 50 hectàrees”. També que “hem de convertir l’actual problema de l’abocador de Can Mata en una eina de futur pel territori, plantejant un model que converteixi el residu no en una finalitat, sinó en un recurs material i energètic”.

En aquest sentit, el consistori aposta per un nou model amb plantes avançades de gestió de residus que permeti generar nous llocs de treball qualificats, reduir en un 90% les deposicions de residus i prioritzar la valorització material i energètica i la reutilització dels residus.

Per fer-ho, planteja un canvi de model que passi de l’actual model de deposició de residus on aquest es considera un element final, a un nou model d’economia circular que tracti el residu com un recurs. 

El projecte presenta una valoració econòmica de més de 553 milions d’euros d’inversió i podria rebre un ajut d’Europa. Ha estat presentat a la Sala d’Actes del Centre Tecnològic Comunitari (CTC) i ha comptat amb la presència de l’alcalde i el membre de Vilaseca Consultors Oriol Vilaseca. En els pròxims dies es presentarà a Hostalets de Pierola -terme municipal on acull l’abocador- i continuarà pels municipis del territori. 

Aquí es pot consultar l’estudi d’alternatives a la deposició de residus a la comarca de l’Anoia.

Fotografies: Acte de presentació de l’estudi d’alternatives de Can Mata i una imatge d’arxiu de part de l’abocador [Aj]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Masquefa, Societat