Dilluns, 20 maig 2024
  • Dilluns, 20 maig 2024
Esparreguera - La Bustia - Colonia Sedo

Esparreguera, camí de declarar la Colònia Sedó com a Bé Cultural d’Interès Local

Per 26 d'abril de 2020 a les 7:00 0 990 Visites

S’inicia el procediment amb la prioritat de protegir l’arquitectura i el paisatge d’un equipament patrimonial

L’Ajuntament d’Esparreguera ha fet el primer pas cap a la declaració com a Bé Cultural d’interès Local, la Colònia Sedó. L’objectiu és protegir, recuperar i aportar un valor afegit a la colònia en el seu futur desenvolupament com a conjunt patrimonial.

El ple municipal va aprovar -amb l’única abstenció d’ERC-, la posada en marxa d’aquest procediment. La Colònia Sedó és un element d’un gran valor industrial, social i cultural. El coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Rogeli de la Cruz (PSC), ha assegurat que “és un referent insubstituïble i que ha de gaudir d’una protecció especial“.

El regidor de la CUP, Pol Valldeperas, afirma que “necessitarem unes subvencions econòmiques importants, difícils d’aconseguir en els anys postCovid-19, però col·laborarem amb el govern per aconseguir-ho”. Josep Maria González (Cs) demana al govern que “tot allò que s’iniciï amb aquest projecte sigui realista”.

El portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, emplaça a consensuar el projecte “perquè tothom hi participi i no sigui un projecte que se’ns faci etern a les mans”. El regidor de JXEsparreguera, Jordi Mestres destaca la prioritat de “conservar i difondre el nostre patrimoni” mentre que el regidor no adscrit, Francisco Aguilar reconeix que la protecció de la Colònia Sedó “no pot esperar més”.

El portaveu d’ERC, Alfons Puche, va justificar la seva abstenció perquè s’aprovi un procediment “sense definir el pla d’usos ni els elements patrimonials a protegir ni les afectacions urbanístiques. No sabem cap on conduirà la declaració” però deixa clar que “creiem en la necessitat de protegir integralment Can Sedó”.

El president de l’Associació de la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó, Josep Maria Cobos, diu que “és un projecte que ve de força lluny, el 2004 ja es parlava de fer un BCIL, i ara se li ha donat un nou impuls. Volem recuperar espais que ara estan tancats i d’altres que s’estan deteriorant”.

Un cop obtinguda la declaració de BCIL es podrà accedir a subvencions i altres recursos d’administracions supramunicipals. 

Fotografia: La Colònia Sedó és una de les joies patrimonials d’Esparreguera [Ajuntament]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Esparreguera