El propietari de l’Enoteca Divins de Martorell guanya el prestigiós concurs i representarà Catalunya al Campionat d’Espanya
Toni Albiol, sommelier i propietari de l’Enoteca Divins de Martorell, ha estat proclamat millor sommelier de Catalunya 2023 en el concurs que organitza actualment l’Associació Catalana de Sommeliers.
El certamen, en el qual han participat disset candidats, ha constat d’una part teòrica amb un examen de 60 preguntes, un tast de dos vins a cegues, un dels quals s’havia d’explicar amb un idioma estranger, i una prova de comercialització en la qual s’havia d’intentar vendre un vi.
Després d’aquestes proves, només tres han passat a la final. En aquesta, han fet una decantació, han ampliat una carta de vins i han servit un espumós. Toni Albiol ha obtingut les millors notes en totes les proves i ha resultat el guanyador, mentre que Anna Casabona i Marta Cortizas han estat segona i tercera classificades, respectivament. Tots tres representaran Catalunya al Campionat d’Espanya que se celebrarà el 19 i 20 d’abril a Madrid.
En declaracions a La Bústia, Albiol ha dit que ha estat “una gran il·lusió, sobretot per tot l’esforç que m’ha portat arribar fins aquí i aconseguir aquest premi. Han estat sis o set anys de participació, d’aprenentatge, de recull d’informació, de millora, de tècnica i de pràctica. És un concurs que no es pot guanyar per sort ni casualitat, només si estàs preparat. El procés de preparació han estat anys i per a mi ha estat una recompensa”.
Pel que fa al concurs, Albiol ha explicat una anècdota: “en la identificació de producte ens van posar un licor japonès i el vaig clavar. El jurat no s’ho creia. Vaig estar en un tast fa uns anys i el recordava perquè em va agradar molt. Ara que vaig a un japonès el demano”. També ha dit que a l’examen de vins “vaig tenir un lapsus i vaig fer els dos vins en anglès. No sabia com s’ho prendria el jurat”.
Per últim, Albiol ha volgut destacat “el sommelier de botiga especialitzada, ja que és una figura que, tot i el respecte que tenim als de restaurants, queda eclipsada moltes vegades. Tenim un paper molt important en la divulgació de la cultura del vi i en moltes ocasions no tenim una segona oportunitat amb el client. A vegades quan recomanem un vi, tot i que sigui molt bo, no és del gust del client. En altres escenaris sí que tens l’oportunitat de brindar-li una segona oportunitat amb una altra ampolla, però nosaltres anem ‘a tomba oberta’”.
Pitu Roca, guardonat com el millor sommelier del món, ha enviat un missatge a Albiol a través de les xarxes socials: “Felicitats. Perseverança, passió, preparació. Un premi merescut. Felicitats a la teva família. Rere un èxit hi ha un sacrifici callat, còmplice i curós”.
Toni Albiol ha rebut de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el guardó que l’acredita com a millor sommelier de Catalunya 2023. Enguany, les proves s’han celebrat el dilluns 27 de març a Reus i el veredicte al restaurant del Club Nàutic de Salou.
L’any passat, Albiol va quedar entre els tres millors sommeliers de Catalunya i va fer la seva primera participació en el campionat d’Espanya amb bona nota. També l’Enoteca Divins va celebrar el 25è aniversari amb alguns dels millors cellers de Catalunya.
Fotografies: Toni Albiol, millor sommelier de Catalunya [SE]